Intet billede af Nanna Viereck
20012019

Publikationer pr. år

Personlig profil

Primære forskningsområder

Kort sagt, mine vigtigste forskningsområder er: Udvikling og anvendelser af forskellige flydende og fast tilstands lavt og højt felts NMR-spektroskopi til undersøgelse af fødevaresystemer og i metabolomics. Især brugen af kvantitative NMR-spektroskopi til undersøgelser af fødevarerkvalitetsparametre ved brug af multivariant dataanalyse. Fødevaresystemerne omfatter pektiner / alginater, kulhydrater, lipider og fedtsyrer sammen med hele fødevarer som mælk, ost, yoghurt, korn, brød, juice og øl. Da NMR-spektroskopi har vist sig som en stærk ikke-invasiv teknik til både in vivo og metabolomic undersøgelser, er NMR-studier af levende biologisk væv og biovæsker inkluderet i mit arbejde. Jeg har deltaget i udviklingen af Institut for Fødevarevidenskabs metabolomics platform.

Undervisnings- og vejledningsområder

  • Underviser i grundlæggende spektroskopi med fokus på NMR på forskellige kurser.
  • Underviser i iværksætteri med fødevarer på et delt kursus med DTU. 
  • Vejleder for både bachelor, kandidat og PhD studerende. 
  • Kursus ansvarlig for 'Quantitative Bio-spectroscopy'.
  • Kursusansvarlig for 'Food Entrepreneurship: Designing New Business Opportunities in the Food Sector'.

Kort præsentation

Ud over forskning og undervisning, har jeg arbejdet som viceinstitutleder for forskning og innovation ved Institut for Fødevarevidenskab siden 1. april, 2014 og som vice-direktør i afsnittet Spektroskopi & Chemometrics siden 1. februar 2009.

På nuværende tidspunkt optager dette de fleste af mine arbejdstimer. Jeg nyder, at være involveret i ledelsen af instituttet og sektionen, samt deltagelse i diskussionen om den strategiske udvikling af sektionen.

CV

Education

2002: PhD, Dept. of Life Sciences and Chemistry, Roskilde University, Denmark

1997: MSc, Laboratory of Molecular Spectroscopy, Dept. of Chemistry, University of Copenhagen, Denmark

 

Academic affiliations

2014 – current: Deputy head of research, Dept. Food Science (FOOD), University of Copenhagen (KU), Denmark

2009 – current Associate Professor and vice-manager, Spectroscopy & Chemometrics (SPECC), FOOD KU, Denmark

2003 – 2009: Assistant Professor, Quality and Technology (QT), FOOD KU, Denmark

March 2003: 3 weeks visit, Dept. of Soil and Water, Adelaide University, Australia

2002 – 2003: Post doc, Plant Nutrition, Plant Research Dept., Risø National laboratory, Denmark

 

Teaching

2004 – current: Course responsible Quantitative Bio-spectroscopy

2013 – current: Course responsible Food Entrepreneurship: Designing New Business Opportunities in the Food Sector

 

Organization of conferences

2013: General chair and organizer of the innovation conference “Fødevareingredienser – et dansk væksteventyr”

2013 + 2014: Co-chair of the annual inSPIReFOOD conference

 

Other commercial offices

2012 – current: Working party member, Food & Health in the innovation network for health and life sciences Biopeople

2013 – current: inSPIRe pillar manager (pillar II, process analytical technology; 3 projects)

 

Quantitative performance indices

ResearcherID: D-4948-2014

ORCID: 0000-0002-6919-1488

 

Index

No.

H-index (November 2015)

9

Scientific peer-reviewed papers

14

Supervision, MSc students (since 2004)

10

Supervision, PhD students (co-supervision since 2008)

2

 

 

Selected publications

 

Viereck N, Sørensen K M and Engelsen S B (2013). Investigating depth profiles from porcine adipose tissue by HR MAS NMR spectroscopy. In Magnetic Resonance in Food Science: Food for Thought. Eds: van Duynhoven J, Belton P S, Webb G A and Van As H, The Royal Society of Chemistry, UK, 81-89

Jensen M G, Knudsen J C, Viereck N, Kristensen M and Astrup A (2012). Functionality of alginate based supplements for application in human appetite regulation. Food Chemistry 132, 823-829

Seefeldt H F, Larsen F H, Viereck N, Petersen M A and Engelsen S B (2011). Lipid composition and deposition during grain filling in intact barley (Hordeum vulgare) mutant seeds as studied by 1H HR MAS NMR. Journal of Cereal Science 54, 442-449

Bro R, Viereck N, Toft M, Toft H,  Hansen P I and Engelsen S B (2010), Mathematical chromatography solves the cocktail party effect in mixtures using 2D spectra and PARAFAC. Trends in Analytical Chemistry 29, 281-284

Andersen C M, Frøst M B and Viereck N (2010). Spectroscopic characterization of low- and non-fat cream cheeses. International Dairy Journal 20, 32-39

Viereck N, Winning H, Seefeldt H F and Engelsen S B (2009) 1H HR MAS NMR: Profiling metabolites in single cereal kernels (of wheat and barley). In Magnetic Resonance in Food Science: Challenges in a Changing World. Eds: Guðjónsdóttir M, Belton P S and Webb G A, The Royal Society of Chemistry, UK, 29-36

Winning H, Roldán-Marín E, Dragsted L O, Viereck N, Poulsen M, Sánchez-Moreno C, Pilar Cano M, Engelsen S B (2009). An explanatory NMR nutri-metabonomic investigation reveals dimethyl sulfone as a dietary biomarker for onion intake. Analyst 134, 2344-2351

Nielsen M M, Viereck N and Engelsen S B (2007) Phytic acid degradation by phytase – as viewed by 31P NMR and multivariate curve resolution. In Magnetic Resonance in Food Science: Molecules to Man. Eds: Farhat I, Belton P S and Webb G A, The Royal Society of Chemistry, UK, 213-221

Salomonsen T, Sejersen M T, Viereck N, Ipsen R and Engelsen S B (2007) Water mobility in acidified milk drinks studied by low-field 1H NMR. International Dairy Journal 17, 294-301

Viereck N, Hansen P E and Jakobsen I (2004) Phosphate pool dynamics in the arbuscular mycorrhizal fungus Glomus intraradices studied by in vivo 31P NMR spectroscopy. New Phytologist 162, 783-794

Ekspertise relateret til FN’s Verdensmål

I 2015 blev FN-landende enige om 17 Verdensmål til at standse fattigdom, beskytte planeten og sikre velstand for alle. Denne persons arbejde bidrager til følgende verdensmål:

  • Verdensmål 3 - Sundhed og trivsel

Emneord

  • Fødevarekvalitet
  • Fødevarekvalitet og kemometri
  • Spektroskopi
  • Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
  • NMR spectroscopy
  • Food quality
  • metabolomics
  • management

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne, hvor Nanna Viereck er aktive. Disse emneetiketter kommer fra dennes persons arbejder. Sammen danner de et unikt fingerprint.
  • 6 Lignende profiler