Billede af Martin Gustaf Ehrensvärd

Martin Gustaf Ehrensvärd

Ph.d. i semitisk filologi samt professionel certificeret coach (PCC)

  • Karen Blixens Plads 16, 2300 København S

19972017

Publikationer pr. år

Personlig profil

Kort præsentation

Jeg er koordinator for den fællesnordiske kandidatuddannelse Religious Roots of Europe, hvor jeg også underviser i bibelsk og rabbinsk hebraisk, klassisk arabisk, klassisk syrisk og andre aramæiske dialekter samt religionsfaglige emner.

Jeg er desuden uddannet coach (PCC) og team coach (ORSCC) med erfaring fra erhvervslivet (ca. 800 professionelle konfrontationstimer), og jeg interesserer mig for coaching som en måde at fremme sundhed på. I den forbindelse samarbejder jeg med Enhed for Sundhedstjenesteforskning, SDU.

I min sprogforskning har jeg siden 1996 - i tilgift til forskellige syntaktiske problemstillinger - været optaget af dateringen af de hebraiske bibeltekster ud fra sproget. Det har udmundet sig i en bog i to bind, skrevet sammen med to kolleger, Ian Young (Sydney, Australien) og Robert Rezetko (Tucson, Arizona), Linguistic Dating of Biblical Texts (London: Equinox 2008). Et ti siders sammendrag af vores position kan findes her. Se endvidere en diskussion (/slagsmål) om bogen her og her. Seneste diskussion kan findes her.

Det interessante ved dette emne er at det for mange har stået som den sidste bastion imod sendateringen af mange af de bibelske tekster: "De er skrevet på gammeldags hebraisk, ergo må de være gamle" (og dermed er der større sandsynlighed for at de afspejler historiske fakta, fx David og Salomons kongedømmer).

Dette er interessant fordi det sproglige bevismateriale på ingen måde kan bære denne byrde. Det vi argumenterer for i bogen, er dog ikke at tekster på gammeldags hebraisk nødvendigvis er skrevet sent. Vores pointe er at det sproglige materiale kan pege i begge retninger: Rent sprogligt er det mindst lige så sandsynligt at teksterne er skrevet sent, selvom de er skrevet på gammeldags hebraisk. Valget mellem mere eller mindre konservativ sproglig stil var nemlig tydeligvis et spørgsmål om genre og forfatter, og man kunne skrive god gammeldags hebraisk et godt stykke op i tiden.

Min ph.d.-afhandling fra 2002 er udgivet i en række artikler, men den kan downloades her som pdf i sin helhed: Martin Ehrensvärd, Dissertation 2002.

Emneord

  • Det Teologiske Fakultet
  • Bibelsk hebraisk syntaks
  • Datering af bibelsk hebraisk
  • Semitiske sprog
  • Religious Roots of Europe

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne, hvor Martin Gustaf Ehrensvärd er aktive. Disse emneetiketter kommer fra dennes persons arbejder. Sammen danner de et unikt fingerprint.
  • 6 Lignende profiler