MNCs in Denmark and the UK: Accommodating to or Transforming National Industrial Relations?

Bidragets oversatte titel: Multinatinale selskaber i Danmark og Storbritannien - tilpasser de sig eller ændrer de nationale arbejdsmarkedssystemer?

Steen Erik Navrbjerg, Paul Marginson

Abstract

Multinationale selskaber har bedre muligheder end nogen sinde for at forumshoppe og vælge mellem forskellige markedssystemer – herunder også forskellige arbejdsmarkedssystemer. Når et multinationalt selskab så vælger at engagere sig i et land, bliver det også en aktør i det lands arbejdsmarkedssystem. Fordi de multinationale ofte er ganske store virksomheder, kan de blive betydningsfulde aktører, der kan påvirke eksisterende balancer mellem arbejdsmarkedets parter. Spørgsmålet er så, om de multinationale selskaber tilpasser sig værtslandets arbejdsmarkedssystem – eller om de på forskellig vis søger at presse værtslandes institutioner, så de tilpasser sig de multinationale selskabers behov.
Denne problemstilling analyserer Steen E. Navrbjerg fra FAOS og Paul Marginson fra Warwick i artiklen MNCs in Denmark and the UK – accommodating to or transforming national industrial relations? Artiklen tager udgangspunkt i en survey med 301 multinationale selskaber (MNC’er) i Storbritannien og 110 MNC’er i Danmark og sammenligner dels ’nationale’ MNC’er med ’udefrakommende’ MNC’er i hhv. Danmark og Storbritannien, dels MNC’er i en liberal markedsøkonom (Storbritannien) med MNC’er i en koordineret markedsøkonomi (Danmark).
Analysen viser, at MNC’er i Danmark i langt højere grad anderkender fagforeninger end MNC’er i Storbritannien. Det indikerer, at det langt stærkere faglige system og stærke forhandlingssystem i Danmark giver ringe muligheder for MNC’er for at bestemme lokale relationer mellem arbejdsgiver og arbejdstager; modsat Storbritannien, hvor de faglige organisationer er svage, og hvor kollektive forhandlinger er langt mindre udbredte. Ydermere viser analysen, at udenlandske MNC’er fra liberale markedsøkonomier (især USA) agerer forskelligt i de to lande; i Storbritannien tenderer de i ringere grad til at anerkende fagforeninger end amerikansk baserede virksomheder gør i Danmark. På andre områder, som fx information til medarbejderne om ansættelser og afskedigelser samt fremtidige investeringer, er forskellene langt mindre. Det viser, at når det gælder kernen i arbejdsmarkedssystemerne – anderkendelse af det faglige system – synes værtslandet at være bestemmende, mens emner, som er af stor betydning for virksomhedens styrke i den internationale konkurrence – finansielle forhold og bemanding – i højere grad søges kontrolleret af virksomheden.
Bidragets oversatte titelMultinatinale selskaber i Danmark og Storbritannien - tilpasser de sig eller ændrer de nationale arbejdsmarkedssystemer?
OriginalsprogEngelsk
TitelDen Danske Model set udefra : Komparative perspektiver på dansk arbejdsmarkedsregulering
RedaktørerAnna Ilsøe, Trine P. Larsen
Antal sider24
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagDjøf Forlag
Publikationsdato6 sep. 2016
Sider345-368
Kapitel15
ISBN (Trykt)978-87-574-3620-4
StatusUdgivet - 6 sep. 2016

Emneord

  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • den danske model
  • multinationale selskaber
  • country-of-origin
  • host country
  • arbejdsmarkedsmodeller

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Multinatinale selskaber i Danmark og Storbritannien - tilpasser de sig eller ændrer de nationale arbejdsmarkedssystemer? Accommodating to or Transforming National Industrial Relations?'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater