Billede af Klemens Kappel

Klemens Kappel

Cand.phil, cand.med, PhD

  • Karen Blixens Plads 8

    2300 København S

1993 …2021

Publikationer pr. år

Personlig profil

Kort præsentation

Mit hovedforskningsområde er social epistemologi, som omfatter en række spørgsmål om, hvordan viden og begrundelses (evidens) dannes i eller afhænger af sociale kontekster. Viden genereres overvejende i social sammenhænge, men hvilke typer sociale sammenhænge er fremmende for vidensproduktion? Viden fremmes ved åbenhjertig diskussion, men hvorfor og under hvilke betingelser? Diversitet hævdes ofte at være fremmende for vidensproduktion i grupper, men hvorfor og hvilke former for diversitet? Kan grupper, organisationer eller virksomheder (og ikke kun indidivider) have viden? Hvordan skal vi rationelt stille os, når vi er uenige? Er der forskel på, om jeg er uenige med en person, der mener noget andet en mig, eller med 10.000 personer, der mener noget andet? Hvorfor er konsensus blandt eksperter vigtigt (hvis det er vigtigt)? Hvornår er dissensus vigtigt og hvornår er det skadeligt? Er moralsk uenighed anderledes en faktuel uenighed? Hvordan skal vi stille os til de stærke biases (f.eks. confirmation bias), der præger vores måde at indsamle og behandle evidens? 

En række spørgsmål i social epistemologi har et overlap med politisk filosofi: Bør videnskabelig viden have en priviligeret status i demokratiske beslutninger, og i givet fald hvorfor? Hvordan bør vi træffe legitime, demokratiske beslutninger, når vi er uenige om faktuelle forhold? Hvilken rolle bør religiøse opfattelser have i det offentlige rum? Hvilken rolle bør videnskabelige opfattelser have? Hvordan motiveres og begrundes ytringsfrihed? På hvilken måde bør forskellige synspunkter være repræsenteret i den offentlige arena, f.eks. i medierne?

Jeg leder forskningsgruppen SERG, der fokuserer på disse spørgsmål, og står i spidsen for det kollektive forskningsprojekt Convergent ethics and ethics of controversy (CEEC).

Jeg beskæftiger mig også med generelle spørgsmål i politisk filosofi og bioetik, og har for nylig publiceret politiske kompromisser og om samtykke i medicinsk forskning baseret på tillid. 

Ud over dette interesserer jeg mig for generelle spørgsmål i epistemologi, f.eks. pålidelighedsteorier, epistemisk konsekventialisme, gettierproblemet, generalitetsproblemet, epistemic relativisme, og meta-epistemologi (spørgsmål om hvilken status tilskrivelser af epistemiske tilstande har).

Undervisnings- og vejledningsområder

Jeg underviser og vejleder primært i epistemologi, social epistemologi, politisk filosofi og bioetik. Jeg har også lang erfaring med at vejlede i andre områder i nutidig engelsk-amerikansk filiosofi. Hvis du er studerende, der er interesseret i vejledning, så kontakt mig på [email protected], så vi kan tale om mulighederne.

 

Ekspertise relateret til FN’s Verdensmål

I 2015 blev FN-landende enige om 17 Verdensmål til at standse fattigdom, beskytte planeten og sikre velstand for alle. Denne persons arbejde bidrager til følgende verdensmål:

  • Verdensmål 16 - Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Emneord

  • Det Humanistiske Fakultet
  • filosofi
  • epistemologi
  • social epistemology
  • etik
  • Bioetik
  • medicinsk etik
  • politisk filosofi

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne, hvor Klemens Kappel er aktive. Disse emneetiketter kommer fra dennes persons arbejder. Sammen danner de et unikt fingerprint.
  • 6 Lignende profiler