Kraftværker vil også have gylle: Energiselskabernes organisation Dansk Energi slår nu et slag for at ændre afgiftsreglerne, så kraftværkerne får adgang til atafbrænde den faste del af husdyr-gødningen. KU-professor vurderer, at det vil spænde ben for biogassen

    Beskrivelse

    Kraftværker vil også have gylle

    Energiselskabernes organisation Dansk Energi slår nu et slag for at ændre afgiftsreglerne, så kraftværkerne får adgang til at

    afbrænde den faste del af husdyr-gødningen. KU-professor vurderer, at det vil spænde ben for biogassen

    Af Sanne Wittrup, mandag 31. maj 2010 kl. 07:08

    Energiselskabernes organisation, Dansk Energi, vil gerne bane vejen for, at kraftværkerne kan få fingre i den tørre del af landmændenes husdyrgylle og brænde den af i kraftværkerne som al anden slags biomasse - med pænt tilskud.

    Det er umuligt lige nu, fordi den fraseparerede fiberdel i dag betragtes som affald og derfor pålægges afgift og skal forbrændes på et dedikeret affalds-forbræn-dingsanlæg.

    Energiselskabet Vattenfall er et af de selskaber, som gerne vil kunne afbrænde gyllefibrene:

    »Vi vil gerne have adgang til så meget biomasse som muligt, og da gyllen udgør et stort potentiale, finder vi det oplagt at udvide biomasse-begrebet til også at gælde gyllefibre,« siger strategichef for Vattenfall Nordic, Jørgen Nielsen.

    Han understreger, at selskabet ikke har taget en konkret beslutning eller er gået ind i meget detaljerede økonomiske beregninger. Men at gylle-fibrene i givet fald skulle brændes af i forbindelse med Vattenfalls store halmanlæg i Odense.

    Spænder ben for biogas

    Anlægget vil dog skulle ombygges til at modtage og opbevare det nye brændsel, som kan afbrændes i den eksisterende kedel.

    »Vi ser gyllefibrene som et supplement og et alternativ til halm, som vi tror, at der bliver hård konkurrence om i fremtiden,« siger han.

    Professor i Jordbrugsforbedring og Affaldsanvendelse ved KU. Lars Stoumann Jensen frygter, at man ved at åbne for afbrænding af gyllefibre kan risikere at fjerne grundlaget for udbygningen med biogasanlæg:

    »Biogas er den til enhver tid bedste anvendelse af gyllen fra landbruget. Både fordi man får mere energi ud af det, og fordi fosforen bedst bevares i rest-produktet fra biogasprocessen. Ved forbrænding skal man ind i en energikrævende oparbejdningsproces med asken, før man kan få glæde af fosforen ude på marken," siger han.

    Han tilføjer, at hvis gyllen samforbrændes med for eksempel kul, så mister man endda også denne mulighed.

    Landbruget: Ikke noget problem

    Ifølge Lars Stoumann Jensen er fosforpriserne stigende og ressourcerne er knappe, så det er vigtigt at føre fosfor-ressourcerne tilbage til jorden.

    Hos Dansk Landbrug ser direktør for Miljø og Energi, Niels Peter Nørring, ikke nogen problemer i at land-mændene kan få mulighed for at sælge den faste fraktion af gyllen til kraftværkerne.

    Især ikke når det skorter på udbygning med biogasnlaæg, som ellers kunne aftage gyllen.

    »Der skal selvfølgelig være en forretning for landmanden i at afsætte sin gylle til kraftværkerne, men det er vores vurdering, at det vil der også være, hvis man fjerner afgiften og giver tilskud som til anden biomasse,« siger han.

    Han regner for eksempel med, at udgiften til separation af gylle skal betales af kraftværkerne.

    Minister kikker på sagen

    Dansk Energi har i sit notat vurderet, at der relativt let vil kunne afsættes 1 mio. ton fast fiberfraktioner inden for en kortere årrække til de store kraftvarmeværker. Det svarer til en energimængde på 3,6 PJ eller til energiindholdet i 150.000 ton kul, som igen vil kunne spare udledning af 350.000 CO2.

    Dansk Energi har tidligere præsenteret sit forslag om at gøre gyllefibre til biomasse overfor klima- og energiminister Lykke Friis. Ministeren har ifølge  Altinget.dk. sagt, at hun vil få analyseret Dansk Energis forslag nærmere og gå i dialog med branchen om, hvorvidt forslagene kan gennemføres.

    Hos Dong Energy oplyser pressemedarbejder Andreas Krog, at afbrænding af gyllefibre ikke er noget, Dong Energy kigger på lige nu, selvom det rent tekniske godt kan lade sig gøre.

    Periode31 maj 2010