Rapport vedrørende bibliometrisk analyse af dansk klimaforskning 2003-2007

Jesper Wiborg Schneider, Birger Larsen

Abstract

 

Publikationsanalysen viser overordnet set, at Danmark har en stærk international position med en relativt stor andel af verdensproduktionen indenfor klimaforskning. Samtidig er væksten i produktivitet på linje med den for verden.  Danmarks andel af verdens samlede produktion i perioden 2003 - 2007 udgør 1,67 %.  Danmark er dermed placeret som det 19. mest produktive land ud af de over 180 lande der indgår i undersøgelsen.  Når dette sættes i forhold til landenes befolkningsstørrelser er Danmark placeret på en 5. plads blandt de mest produktive lande indenfor klimaforskning.

De mest hyppige samarbejdspartnere for danske klimaforskere kommer fra USA, efterfulgt af større nordeuropæiske lande som Tyskland og Storbritannien, samt Norge og Sverige.

Andelen af den danske klimaforskningsproduktivitet er størst indenfor Geosciences (Multidisciplinary) (25 %), Environmental Sciences (19 %), Meteorology & Atmospheric Sciences (14 %) samt Ecology (14 %).  De to største områder, Geosciences (Multidisciplinary) og Environmental Sciences, ligger således tæt på verdensprofilen for områderne, når man betragter landenes relative publikationsvolumen.

Københavns Universitet er den mest produktive institution indenfor dansk klimaforskning i perioden 2003 - 2007.  Københavns Universitets andel af forfatterskaber udgør 30 %, hvilket betyder at ca. hver tredje danske klimaforskningspublikation har mindst en forfatter tilknyttet Københavns Universitet. 

Citationsanalysen viser at overordnet set så har den danske klimaforskning en høj gennemslagskraft målt på antal modtagne citationer. De mest produktive områder er enten på niveau med verden eller ligger væsentligt over. Samtidig udgør de områder der ligger under verdensgennemsnittet kun en mindre del af dansk klimaforskning. Særligt Biodiversity Conservation og Multidisciplinary Sciences har høj gennemslagskraft; omkring det dobbelte af det forventede. Det er endvidere værd at bemærke, at den mest produktive danske kategori, Geosciences (Multidisciplinary) med 25 % af publikationerne, ligger pænt over verdensgennemsnittet med ca. 40 % flere modtagne citationer end forventet. En analyse af de højtciterede publikationer viser overordnet set at de mest produktive emnekategorier har færre højtciterede publikationer end forventet i forhold til verden, hvilket samtidig indikerer at disse kategoriers fine resultater for alle publikationer ikke bæres oppe af et fåtal af højtciterede publikationer.

Koblingsanalysen bekræfter og uddyber publikations- og citationsanalyserne. Analysen identificerer en række sammenhængende centrale og specifikke danske klimaforskningsspecialer.  Det fremgår og bekræftes af koblingsanalysen, at Danmark har en række centrale og specifikke sammenhængende forskningsspecialer indenfor klimaforskning.  Måske mest interessant så bekræfter koblingsanalysen, at palæoklimatiskforskning og iskerneforskning er centrale danske klimaforskningsspecialer, og at de samtidig har stor international gennemslagskraft.  Disse forskningsspecialer udgør en væsentlig andel af publikations- og citationsaktiviteten indenfor Geosciences (Multidisciplinary) og Multidisciplinary Sciences.  Dermed supplerer koblingsanalysen publikations- og citationsanalyserne, ved at synliggøre dansk klimaforsknings specialer indenfor f.eks. Geosciences (Multidisciplinary).

Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherMinisteriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling
Number of pages48
ISBN (Electronic)978-87-923-7264-2
Publication statusPublished - 2009
SeriesForskning: Analyse og Evaluering
Volume2/2009

Keywords

  • Climate Research
  • Research Evaluation
  • Denmark

Cite this