K-Salat – Fra vækst til kendt mærkevare og del af international koncern

Abstract

K-Salat er her et eksempel på en virksomhed, som er påvirket og formet af en række forhold, herunder mærkevarestrategi, iværksætteri, konsolidering og globalisering. Disse påvirkninger og hele udviklingen i K-Salat-virksomheden kan understøttes og til dels forklares ud fra et teoretisk grundlag. K-Salat blev overtaget af Niels Jørgen Frank i 1974 og voksede kraftigt i de efterfølgende år. Virksomheden udviklede en stærk mærkevare, samtidig med at den producerede private labels i samarbejde med detailkæder.Der kan identificeres en række tiltag og ledelsesmetoder, der dannede grundlag for KSalats udvikling i denne periode. Selskabet blev efterfølgende solgt i en international konsolideringsbølge. De to tilbageværende væsentlige danske mærkevarer i kategorien er i dag ejet af norske fødevarevirksomheder. K-Salat er således i dag en del af en koncern, hvor
mærkevarer og mærkevarestrategier er bærende elementer, hvilket indebærer en række potentielle fordele, men også mulige ulemper. Den generelle udvikling i retning af flere private labels, men fastholdelse af de stærkeste mærkevarer, kan genfindes på de markeder, hvor K-Salat opererer. Ud fra konkrete store checks i Danmark kan det ses, at der er en betydelig merpris for K-Salats hønsesalat. Merprisen er på 40-90 pct. i forhold til hhv. de normale private labels og hård discount. Ud fra det teoretiske grundlag, K-Salat-casen, beskrivelsen af branchens udvikling og de gennemførte store checks kan der udledes en række konklusioner, erfaringer og en læring.
Original languageDanish
JournalTidsskrift for Landoekonomi
Volume203
Issue number2
Pages (from-to)147-182
Number of pages36
ISSN0040-7119
Publication statusPublished - 2017

Cite this