TY - GEN
T1 - Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering [Brain Injury Rehabilitation - Health Technology Assessment]
AU - Jørgensen, Henrik Stig
AU - Rytter, Hana Malá
AU - Caetano, Carla
AU - Stabel, Henriette Holm
AU - Forchhammer, Hysse Birgitte
AU - Borg, Tove
AU - Thønnings, Selena Forchhammer
AU - Pallesen, Hanne
AU - Antoft, Rasmus
AU - Valente, Ana Lisa
AU - Olsen, Jens
AU - Kruse, Marie
AU - Pedersen, Lene
PY - 2011
Y1 - 2011
N2 - I starten af januar 2011 har Sundhedsstyrelsen udgivet historisk den første Medicinsk teknologivurdering (den såkaldte MTV) af hjerneskaderehabilitering. Hjerneskader som følger af blodpropper, hjerneblødninger og hovedtramer rammer pludseligt, og er den hyppigste årsag til handicap i voksenalderen samt næsthyppigste årsag til død i den vestlige verden. Alene i Danmark rammes hvert år over 18.000 af en sådan skade i hjernen, mens 80.000 danskere lever med følger efter en hjerneskade. En hjerneskade afstedkommer en række biologiske forandringer i hjernen, som kan have både positive og negative følger. Vores viden om hjernens potentiale for omorganisering (den såkaldte plasticitet) har gennem de seneste årtier vokset eksplosivt og begynder for alvor også at skinne igennem rehabiliteringspraksis. Rapporten samler og systematisk vurderer de sidste 10 års videnskabelige evidens for rehabilitering efter hjerneskade, evidens, som inkluderer naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske forskningsresultater. Desuden evaluerer rapporten hvilken rolle spiller organisering af rehabilitering, samt hvilke økonomiske/samfundsmæssige omkostninger er forbundet med hjerneskaderehabilitering. Endvidere diskuteres det hvordan forskellige teorier om læring, samarbejde og aktivt inddragelse af den hjerneskadede og dennes pårørerende påvirker effekten af rehabiliteringsindsatsen.
AB - I starten af januar 2011 har Sundhedsstyrelsen udgivet historisk den første Medicinsk teknologivurdering (den såkaldte MTV) af hjerneskaderehabilitering. Hjerneskader som følger af blodpropper, hjerneblødninger og hovedtramer rammer pludseligt, og er den hyppigste årsag til handicap i voksenalderen samt næsthyppigste årsag til død i den vestlige verden. Alene i Danmark rammes hvert år over 18.000 af en sådan skade i hjernen, mens 80.000 danskere lever med følger efter en hjerneskade. En hjerneskade afstedkommer en række biologiske forandringer i hjernen, som kan have både positive og negative følger. Vores viden om hjernens potentiale for omorganisering (den såkaldte plasticitet) har gennem de seneste årtier vokset eksplosivt og begynder for alvor også at skinne igennem rehabiliteringspraksis. Rapporten samler og systematisk vurderer de sidste 10 års videnskabelige evidens for rehabilitering efter hjerneskade, evidens, som inkluderer naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske forskningsresultater. Desuden evaluerer rapporten hvilken rolle spiller organisering af rehabilitering, samt hvilke økonomiske/samfundsmæssige omkostninger er forbundet med hjerneskaderehabilitering. Endvidere diskuteres det hvordan forskellige teorier om læring, samarbejde og aktivt inddragelse af den hjerneskadede og dennes pårørerende påvirker effekten af rehabiliteringsindsatsen.
M3 - Bidrag til rapport
SN - 978-87-7104-150-7
VL - 13
T3 - Medicinsk Teknologivurdering
BT - Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering
CY - København
ER -