Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig

Abstract

 Arbejderbevægelsen har sat et markant præg på udviklingen af såvel velfærdssamfund som velfærdsstat gennem 1900-tallet. Et almindeligt synspunkt er, at en stærk fagbevægelse og et toneangivende Socialdemokrati 'nedefra' - udfra en ideologi om en forbedring af forholdene for den jævne befolkning - har tilkæmpet sig en stor indflydelse på det danske samfunds indretning.

 

Mellem storpolitik og værkstedsgulv vender denne sammenhæng på hovedet og spørger: I hvilken forstand har det udenrigspolitiske klima, som den danske stat har skulle overleve i, sat dagsordenen og etableret særlige vilkår for den løn­arbejdende del af befolkningen og dens politiske repræsentanter? Og hvilken rolle er den jævne arbejder blevet tildelt i denne historie?

Gennem et nærbillede af Danmarks mest karakteristiske - og politisk iscenesat­te - virksomhed, Burmeister & Wain, undersøges sammenhængen mellem skiften­de storpoli­tiske dagsordener og meni­ge arbejderes dagligdag og arbejds­vilkår. Vanskelighederne med at få skabt sammenhæng mellem arbejderbevægelsens top og arbejderen på den enkelte virksomhed udforskes gennem syv årtier: Fra 1930er­nes krise, over verdenskrigens kompromit­tering af socialdemokratismen, 1950ernes og -60ernes koldkrigs­klima med benhårde fronter mellem kommuni­ster og social­demokrater, radikali­seringen omkring 1970, til østblokkens sam­menbrud og de sidste årtiers udvikling, der har betydet, at man i dag ikke længere taler om 'arbejdere'.

Original languageDanish
Number of pages376
ISBN (Print)87-7289-862-3
Publication statusPublished - 2004

Keywords

  • Faculty of Humanities
  • cold war
  • labour movement
  • work
  • Arbejderbevægelsens Informations Central
  • welfare state

Cite this