Til fest og depression: Kan psykedelika og partydrugs blive til medicin?

    Description

    ‘Brainstorm’ fortsætter sit hjerne-trip i miniserien om stoffer. Denne gang handler det om stoffers potentiale som lægemiddel.

    I forrige uge handlede det om, hvad psykedeliske stoffer gør ved hjernen. I denne uge undersøger vi, hvordan stoffer kan bruges som medicin. 

    Videnskaben havde lagt stofferne på is i 40 år, men nu forskes der igen seriøst i at lave stoffer til medicin. 

    De seneste år har flere studier antydet, at forskellige stoffer som eksempelvis psilocybin kan bruges til at afhjælpe angst, depression og Hortons hovedpine, også kaldet 'selvmordshovedpine'.

    Det fortæller Jesper Langgaard Kristensen, professor MSO på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, i ugens ‘Brainstorm’.

    »Hvis man går 10 år tilbage, så skete der ikke det helt store (i forskning af stoffer som lægemiddel, red.), men nu er der rigtig mange forskningsgrupper rundt omkring, som enten arbejder med det eller har en stærk ambition om at gøre det,« siger Jesper Langgaard Kristensen og tilføjer:

    »Nu må vi se, hvad tiden bringer, men det er i hvert fald en meget, meget spændende tid, og det er næsten hver dag, der publiceres noget nyt og opsigtsvækkende. Så det er superinteressant at følge med i.« 

    I podcasten kan du få styr på hele tidslinjen for videnskabens tumultariske forhold til stoffer, der begyndte med en kaktus og en tysk kemiker i 1898. Ligesom du kan få styr på, hvorfor nogle stoffer er psykedeliske og andre ikke er.

    Period18 Mar 2019