Fuglenes oprindelse og udvikling

    Activity: Talk or presentation typesLecture and oral contribution

    Description

    Foredrag på Naturama, Svendborg: 

    Med det første fossile fund af den uddøde øglefugl Archaeopteryx i Bayern i Tyskland i 1861 begyndte debatten om fuglenes oprindelse. Det stod klart at fuglene nedstammede fra krybdyr, men hvilke krybdyr? Nogle forskere, blandt andet den berømte engelske zoolog Thomas H. Huxley, bemærkede at de uddøde dinosaurer, som man også lige var begyndt at opdage, faktisk havde en del ligheder med Archaeopteryx og de nulevende fugle. En foreløbig afklaring på spørgsmålet fik man med den danske kunstmaler og amatørornitolog Gerhard Heilmanns bog "The Origin of Birds" fra 1926. I et tilbundsgående studie konstaterede Heilmann, at de dyr der mindede mest om fugle var små kødædende dinosaurer. Men han konkluderede også, at dinosaurerne alligevel ikke kunne være fuglenes stamfædre; de manglede tilsyneladende en vigtig knogle som fugle havde: ønskebenet. I stedet måtte fuglene nedstamme fra en endnu ikke opdaget gruppe af små krybdyr.

    Heilmans studie var så grundigt, at hans konklusioner stod uanfægtede indtil slutningen af 1960'erne. Her opdagede palæontologerne de første fossiler af en gruppe af små til mellemstore, kødædende dinosaurer, dromaeosaurerne, der var ekstremt fuglelignende. Der havde allerede udviklet en del 'fuglelignende' træk, såsom fjer, ønskeben, og hule knogler med luftsække og relativt lange arme. Fra 1995 og fremad, har enestående fund fossiler af små rovdinosaurer med fjer fra kinesiske aflejringer slået det fast, at fuglene udviklede sig fra små, kødædende dinosaurer.

    De store landlevende dinosaurer og mange andre dyregrupper forsvandt ved en katastrofal masseuddøen for 65 millioner år siden. En gruppe af fugle, dinosaurernes direkte efterkommere, overlevede imidlertid. Disse fugle kaldes de 'moderne fugle' og er stamformer til alle de nulevende grupper af fugle. Det ældste, nogenlunde komplette fossil af en moderne fugl man har fundet, er Vegavis, en andefugl. Fossilet er fundet i Antarktis i aflejringer fra allersidst i Kridttiden, umiddelbart før den store masseuddøen for 65 millioner år siden.


    Bibliografisk note: Foredraget ”Fuglenes oprindelse og udvikling” er i 2007 yderligere afholdt 1 gang:21.03.2007: NOA – Naturvidenskabelige Onsdagsaftener, København
    Period21 Feb 2007
    Held atUnknown external organisation