Rensning af vægge i opdrætsenhederne reducerer mængden af geosmin i vand

Niels O. G. Jørgensen, Niels Henrik Henriksen

    454 Downloads (Pure)

    Abstract

    Ørreder med afsmag af jord udgør et stigende problem i sommerhalvåret, og er blevet mere udbredt efter bygning
    af store anlæg med recirkulation. Afsmagen antages især at skyldes stoffet geosmin, der giver muddersmag, mens et andet stof, methylisoborneol (MIB) giver fiskene en jordagtige/muggen smag. Begge stoffer dannes af blågrønalger og bestemte trådformede bakterier (streptomyceter). Blågrønalgerne trives godt på overfladen af væggene i bassiner og kanaler, hvor de udnytter N og P i vandet og solens lys til vækst. Bakterierne forekommer også i biofiltrene, hvor de udgør en del af de aktive mikroorganismer i biofilmen. Fisk optager geosmin og MIB over gællerne og opkoncentrerer
    stofferne 200-400 gange.
    Udgivelsesdato: September
    OriginalsprogDansk
    TidsskriftDansk Akvakultur. Nyhedsbrev
    Vol/bind2009
    Sider (fra-til)6
    Antal sider1
    ISSN1902-276X
    StatusUdgivet - 2009

    Citationsformater