Hvad er det? Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive

Abstract

I 1979 sendte Danmarks Radio for første gang quizprogrammet, hvor den flegmatisk-karismatiske programvært Piet van Deurs stillede spørgsmålet: ”Hvad er det?” Det var slow-TV og fordybelse i fjernsynets bedste sendetid. En eftertænksom og humoristisk dyst på museumsfolks viden om pudsige genstande fra nabomuseers samlinger. Genstande, man ikke umiddelbart kunne se, hvad var, men hvis anvendelse var åbenlys, når den blev forklaret af de kyndige deltagere. Det var en udsendelse, hvor genstanden var i centrum – både når den blev vendt og drejet i van Deurs’ behandskede hænder og når kameraet zoomede helt ind på dens detaljer mens hans drævende stemme satte quizzens rammer ”…. og vi skal have tid, sted og anvendelse”.
Hvis museumsfolkene i Skive var stillet op i denne quiz, kunne de med fordel have medbragt et af de meget karakteristiske og forholdsvis ens stykker træ, der ligger i museets samlinger. De er tydeligt tildannede, omkring 150 cm lange, 8-10 cm brede i hver ende og med et markant indsnævret midterstykke. For hvad er det?
Gennem tiden er der gættet på mange muligheder og især forslaget om, at det skulle være paddelårer, måske fra stammebåde, har haft mange tilhængere. Men nej. Bladene er sjældent lige lange, og spidserne er ofte flossede af brug, ikke i vand - men i jord. Så her har vi et af fortidens allervigtigste redskaber: spaden - eller mere præcist, dobbeltspaden.
OriginalsprogDansk
TidsskriftSkivebogen
Vol/bind108
Sider (fra-til)91-98
Antal sider8
StatusUdgivet - 12 dec. 2017

Emneord

  • Det Humanistiske Fakultet
  • spader
  • arkæologi
  • trægenstande
  • vådbundsfund
  • Skive
  • dobbeltspade

Citationsformater