Fra dobbelt medlemskab til dobbelt fravalg: Den voksende outsidergruppe i den danske model

Abstract

I de seneste 15 år er medlemstallet i fagforeninger og a-kasser faldet drastisk. Set i forhold til den danske model kan dette give næring til bogens tese om en tendens til en voksende outsidergruppe på det danske arbejdsmarked – en gruppe der står uden for den traditionelle organisering af arbejdstagere. Udviklingen kan synes paradoksal i en tid, hvor den danske model er blevet hyldet internationalt for dens succes (Jørgensen & Madsen 2007), og man kan undre sig over, hvem der melder sig ud, hvorfor, og hvad det betyder for den danske model på længere sigt. Dette kapitel prøver at finde svar på disse spørgsmål.

Overordnet set har der i perioden 1995 til 2010 kun været et begrænset fald på 58.000 i fagforeningernes samlede medlemstal, men hvis vi ikke medregner de ’gule’ eller ideologisk alternative organisationer, vokser nedgangen til 178.000, hvilket svarer til en nedgang i organisationsgraden fra 71 til 61 procent eller 10 procentpoint.

I forhold til outsidergruppen, der står uden for den traditionelle fagbevægelse, kan det konstateres, at fagforeningsmedlemmerne hos de ’gule’ organisationer tilsammen med ikke-medlemmerne er vokset til 39,1 procent af arbejdsstyrken i 2010. Dertil kommer, at det samlede medlemstal inkl. de ’gule’ fra 1995 til 2010 er faldet med 58.000 samtidig med, at arbejdsstyrken er steget med 130.000. Dermed er der siden højdepunktet for traditionel faglig organisering i midten af 1990’erne kommet 307.000 flere outsidere til.

I Danmark giver det god mening at se på medlemsudviklingen i de to systemer sammen, idet fagforeninger historisk har organiseret a-kasserne omkring deres faglige profil. Dette system har ført til dobbeltmedlemskab og en vis automatik i organisering og arbejdsløshedsforsikringen af danske arbejdstagere. Den såkaldte Gent-effekt (Due et al. 2010).

Den høje organisering i Danmark har givet overenskomsterne og den særlige form for selvregulering af arbejdsmarkedet mellem organiserede parter en høj legitimitet. Den høje legitimitet har betydet, at staten og politikerne har haft lille tilskyndelse til at blande sig i regulering af løn og arbejdsvilkår. Derfor kan en voksende outsidergruppe udgøre et grundlæggende problem for den danske model og selvreguleringens overlevelse.
OriginalsprogDansk
TitelInsidere og outsidere : Den danske models rækkevidde
RedaktørerTrine P. Larsen
Antal sider34
UdgivelsesstedKbh.
ForlagDjøf Forlag
Publikationsdato2011
Udgave1.
Sider49-82
Kapitel2
ISBN (Trykt)9788757421293
StatusUdgivet - 2011

Citationsformater