Expert opinion on “best practices” in the delivery of health care services to immigrants in Denmark

Bidragets oversatte titel: Eksperters vurdering af best practices i levering af sundhedsydelser til indvandrere i Danmark
10 Citationer (Scopus)
2798 Downloads (Pure)

Abstract

Introduktion: Levering af sundhedsydelser til indvandrere er et felt, der er under udvikling og som der er stigende opmærksomhed omkring. Morbiditets- og mortalitetsmønstre hos indvandrere vil ofte adskille sig fra majoritetsbefolkningens og i mange tilfælde ses dårlige sundhedsudfald for indvandrerpopulationerne. Desuden rapporteres der i danske såvel som udenlandske studier, at sundhedsprofessionelle støder på problemer i mødet med indvandrerpatienterne.

Materiale og metoder: En Delphi-proces med fokus på ’best practice i levering af sundhedsydelser til indvandrere’ blev gennemført med otte danske eksperter fra den akademiske verden (2), NGO’er (1), politiske beslutningstagere (2) og praktiserende behandlere (3). Eksperterne foreslog indledningsvist 60 forskellige faktorer af betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. Disse blev kondenseret til 32 faktorer inden faktorerne blev genudsendt til eksperterne. I første omgang blev de udsendt til eksperterne for at vurdere vigtigheden af hver enkelt faktor og dernæst med henblik på at opnå konsensus mellem de deltagende eksperter. Data er blevet indsamlet i perioden fra juni 2008 til januar 2009 og er sket som led i et større EU-projekt.

Resultater: I artiklen præsenteres de 11 faktorer, der af eksperterne er vurderet til at have den største betydning for levering af sundhedsydelser til indvandrere. De tre vigtigste faktorer udgøres af adgang til tolke, kvalitet af tolkeservice og sikre compliance inden for medicinområdet. Disse efterfølges af faktorerne at have tilstrækkelig tid i konsultationen, sammenhæng i tilbud, interdisciplinært samarbejde, afsættelse af ressourcer, behandlerens rolle, anerkendelse af den enkelte patient, uddannelse af sundhedsprofessionelle og studerende samt tolkning over telefonen.

Konklusion: En Delphi-proces kan være et værdifuldt værktøj til at opnå konsensus blandt eksperter inden for det undersøgte område – i dette tilfælde i forhold til levering af sundhedsydelser til indvandrere. På dette grundlag kan Delphi-processen være med til at skabe et beslutningsgrundlag for fremtidige politiske beslutninger. Set i lyset af fundene i dette studie kan det virke paradoksalt, at man fra politisk hold ønsker at indføre brugerbetaling på tolkebistand for personer, der har opholdt sig mere end syv år i Danmark fra juni 2011. Da det kan forventes, at gruppen af indvandrere med ophold i Danmark over syv år og begrænsede danskkundskaber i forvejen vil høre til blandt de mest udsatte og sårbare indvandrere vil dette tiltag sandsynligvis føre til en yderligere marginalisering af en allerede udsat gruppe. En mere fleksibel organisering og finansiering af arbejdet i almen praksis som eksempelvis mulighed for længere konsultationer for sårbare grupper, inklusiv nogle indvandrere, kan give rum til at overkomme eventuelle kulturelle barrierer mellem læge og patient.
Bidragets oversatte titelEksperters vurdering af best practices i levering af sundhedsydelser til indvandrere i Danmark
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftUgeskrift for Laeger
Vol/bind57
Udgave nummer8
Sider (fra-til)1-5
Antal sider5
ISSN0041-5782
StatusUdgivet - aug. 2010

Emneord

  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Delivery system
  • migrants
  • Quality
  • healthcare system
  • delphi

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Eksperters vurdering af best practices i levering af sundhedsydelser til indvandrere i Danmark'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater