Effects of wood dust:Inflammation, Genotoxicity and Cancer.

Jette Bornholdt Lange

    Abstract

     

    Denne ph.d. afhandling omhandler inflammatoriske, genotoksiske og karcinogene effekter efter eksponering for træstøv fra forskellige træsorter. Eksperimenterne udført i forbindelse med dette projekt, var delt i to. Den første del omhandlede en in vitro model, hvor den humane lunge epitel celle linje A549 blev brugt, til at bestemme inflammatoriske og DNA skadende effekter. Den anden del bestod i en molekylær analyse af humane sinonasale tumourer for mutationer i det kræft relaterede gen K-ras. Mutationer i kodon 12, 13, og 61, såkaldte 'hotspot' kodons blev bestemt. I forbindelse med disse forsøg blev kalibrering og validering af alle de brugt metoder udført.

    Kræft i næse og bihuler er sjældent. I Europa er forekomsten af nydiagnosticerede tilfælde på mellem 0,3 til 1,4 per 100 000 indbyggere for mænd og mellem 0,1 og 0,8 per 100 000 for kvinder, afhængigt af hvilket land man ser på. Til trods for den lave hyppighed ses en stærk sammenhæng mellem kræft i næse og bihuler og erhvervsmæssig udsættelser for især træstøv. Professionel udsættelse for træstøv, især fra hårde træsorter, er blevet stærkt associeret med histologi typen adenokarcinom. Ikke maligne symptomer så som allergi, astma, rhinitis og kronisk bronkitis kan ligeledes i epidemiologiske undersøgelser relateres til en professionel udsættelse for træstøv. I de fleste studier er træstøv fra hårde træsorter (f.eks. eg og bøg) mere karcinogene og har en stærkere association til de ikke maligne symptomer sammenlignet med støv fra bløde træsorter (f.eks. fyr og gran). Da standardiserede og kontrollerede forsøg med hensyn til eksponering er svært at udføre på mennesker, er de underliggende mekanismer bag træstøvs effekter mangelfuldt kortlagt. Det er blevet foreslået at partikel induceret inflammation, så vel som de indholdsstoffer der er i selve træet kan virke karcinogene.I dette projekt eksponerede jeg den humane lunge epitel celle linje A549 for træstøv fra forskellige træsorter og målte markører for inflammation og genotoksicitet. Resultaterne viste, at de forskellige træsorter varierer i deres potentiale til at give DNA streng brud og til at kunne inducere en inflammations proces. Der var umiddelbart ingen sammenhæng mellem en træsorts evne til at forårsage inflammation og dets genotoksiske potentiale. I modsætning til vores hypotese, var inflammation ikke den direkte årsag til DNA streng brudene, ligesom træstøv fra hårdt træ ikke var mere inflammatoriske eller genotoksiske i forholdt til støv fra blødt træ.

    OriginalsprogEngelsk
    ForlagMuseum Tusculanum
    StatusUdgivet - 2008

    Fingeraftryk

    Dyk ned i forskningsemnerne om 'Effects of wood dust:Inflammation, Genotoxicity and Cancer.'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

    Citationsformater