Marie Louise Schjellerup Jørkov

Fysisk Antropolog/Human Osteolog

  • Frederik V's Vej 11, 2100 København Ø

20012020

Publikationer pr. år

Personlig profil

Aktuel forskning

Når en sømand går i land

De arkæologiske udgravninger foran Holmens Kirke vil kunne give ny viden om 1700 og 1800-tallets livsvilkår, sundhed og sygdom blandt personer tilknyttet den danske flåde samt den Københavnske befolkning. Nationalmuseet har stået for de arkæologiske udgravninger og er enestående i flere henseender. Ud fra de skriftlige kilder kan vi se, at flåden bestod af folk fra forskellige befolkningsgrupper, primært fra Danmark og Norge, men også fra kolonier i Afrika og Vestindien og fra andre lande. De gravlagtes tilhørsforhold til den danske flåde, samt den lange anvendelsesperiode på ca. 150 år frem til den industrielle periodes begyndelse, kan for første gang give os et kontinuerligt og synkronisk billede af en helt speciel gruppe af mennesker i Danmark. Flådens folk har aldrig tidligere været belyst antropologisk og vil kunne bidrage med ny viden omkring livet i den danske flåde, om social differentiering og ikke mindst om geografisk mobilitet. Resultaterne vil sidenhen kunne indgå i en større arkæologisk og kulturhistorisk forskning og publikation om Holmens Kirkes sognehistorie. Derudover er materialet også af stor og væsentlig værdi, når man undersøger kost og sygdomme igennem hele Danmarkshistorien, idet det vil kunne lukke et hul mellem middelalder og nutid. Det er således projektets mål at foretage en tværvidenskabelig analyse af sygdom, ernæring og migration i 1700 til 1800-tallet ud fra skeletundersøgelser af de gravlagte fra Holmens Kirke samt ud fra isotopanalyser.

Projektet er bevilliget af Augustinus Fonden og Beckett-fonden og udføres på Antropologisk Laboratorium, Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet (http://retsmedicin.ku.dk).

Primære forskningsområder

Mine forsknings -og arbejdsområder indenfor den fysiske antropologi spænder bredt fra undersøgelse af arkæologisk og nutidigt skeletmateriale til metodeudvikling. Skeletmaterialet undersøges med henblik på studiet af fortidens sygdomme, traumer og demografi. Derudover anvender jeg isotopanalyse til at undersøge fortidens kostvaner og migrationsmønstre.

Jeg arbejder også med retsantropologiske opgaver for politiet ifb identifikation og/eller undersøgelse af traumer. Dertil kommer at jeg deltager i internationale opgaver i forbindelse med f.eks. undersøgelse af massegrave i Irak.  

Interesseområder

Human osteologi, palaeopatologi, stabil isotop analyse, retsantropologi

CV

Uddannelse

2007           Ph.D. Antropologisk Laboratorium, Retsmedicisnk Institut Københavns Universitet. 

2003           M.Sc. Human Osteology and Palaeopathology, Bradford University, England.

2001           B.A. Klassisk Arkæologi, Københavns Universitet.

Ansættelser

2011              Postdoc, Antropologisk Laboratorium, Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet.  

2009 – 2011   Osteolog og Laboratorieleder. Københavns Museum. Københavns Kommune ifb Metro-udgravning af Cityring 4. (Okt 2009 – Apr 2011).

2007 – 2009    Adjunkt (Lecturer in Forensic Anthropology and Osteology (kandidat og BA niveau), Bournemouth University, England. (Nov 2007 – Sep 2009).

 2007              Postdoc, Carsten Niebuhr Instituttet, Københavns Universitet. Antropologisk forskningsarbejde ifm. udgravninger i Shkarat Msaied og Petra, Jordan. (Maj 2007 - Okt 2007).

 

 

Ekspertise relateret til FN’s Verdensmål

I 2015 blev FN-landende enige om 17 Verdensmål til at standse fattigdom, beskytte planeten og sikre velstand for alle. Denne persons arbejde bidrager til følgende verdensmål:

  • Verdensmål 3 - Sundhed og trivsel

Emneord

  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Palaeopatologi
  • Isotoper
  • Retsantropologi
  • Arkæologi
  • Human Osteologi
  • Skeletanalyse

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne, hvor Marie Louise Schjellerup Jørkov er aktive. Disse emneetiketter kommer fra dennes persons arbejder. Sammen danner de et unikt fingerprint.
  • 6 Lignende profiler

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller