Beskrivelse
Hør udsendelsen (55:32)
Tilrettelæggelse:
Kristoffer Frøkjær
Medvirkende:
Professor ved Københavns Universitet Christian Wichmann Matthiessen, Ph.d. studerende ved institut for vand og miljøteknologi Martin Rygaard, DTU, Tina Stevnsner, lektor ved Århus universitet og leder af centret for molekylær gerontologi, samt Uffe Gråe J
Genudsendelse:
19. november 2008 kl. 14:03
I dag bor der for første gang i historien flere mennesker i byerne end på landet. Megabyerne med over 10 mio. indbygger hører til i den absolutte urbane superliga. Kæmpemæssige sammenklumbninger af mennesker som i Tokyo, Mexico city eller London der fra rummet minder om store lysende pletter, strøet ud over Jordkloden.
Lysende pletter som på mange måder er succeshistorier...de har en utrolig vækst, producerer masser af billige varer og tjenesteydelser, bobler af innovation og iderigdom og kan faktisk være mindre forurenende pr. indbygger end folk der bor på landet.
Men medaljen har også en bagside - ligesom kæmpebyerne skaber millionærer, producerer de også brede bræmmer af fattige der lever uden vand, sanitet og elektricitet, og som hutler sig igennem på et eksistensminimum eller mindre. 180.000 mennesker kan hver dag som nyindflyttere skrive byboer på deres visitkort, hvis ellers de havde sådan et, for langt de fleste ender med at leve i slum. Og det med både sociale og ikke mindst økologiske følger - for nogle megabyer afsætter nemlig store negative miljøaftryk på omgivelserne.
Emne
MegabyerPeriode | 15 nov. 2008 |
---|