Beskrivelse

Orientering Søndag stiller i dag skarpt på Thailand. Thailand, som mange danskere har ferieminder fra, men også det land, som med kong Bhumibols egne ord i 2006 er en politisk 'rodebutik'.

Måske mener kongen ikke det længere. I den forgangne uge vandrede nogle af den hidtidige regerings støtter over midten i parlamentet og sluttede sig til det, der har været oppositionen. Det åbnede mulighed for, at det demokratiske parti, DPs kun 44-årige leder, Abhisit Vejjajiva kunne overtage posten som premierminister.

Dermed er der indtil videre sat en effektiv stopper for den eksilerede tidligere premierminister, Thaksin Shinawatra's drøm om at forblive en del af magten. Thaksin, som af Thailands domstole er dømt for magtmisbrug in absentia.

Dermed er der også indtil videre lagt låg på den bevægelse, der kalder sig Folkets Demokratiske Alliance, PAD. Det var den gruppe der gennem besættelser af regeringskontorer og Bangkoks lufthavne skabte kaos og truede bl.a. den indbringende turistindustri.

PAD gennemførte bølleadfærd og ulovlige besættelser, uden at hverken politiet eller militæret ville gribe ind. Det hed sig, at PAD havde paladsets opbakning. I hvert fald havde de valgt at gennemføre optøjerne klædt i thailandsk konge-gult.

De nye tider betyder også, at der er sat stop for den nye stil i politik, som på godt og ondt blev indført med Thaksins tiltræden i 2001. Thailand ser ud til at kunne glide tilbage i den gamle og ikke alt for kønne politik, hvor penge, tjenester og baglokaler spiller en ikke ubetydelig rolle.

Det interessante er, om det kommer til at betyde stabilitet i Thailand, der ikke har fundet sine ben siden kuppet i 2006. Det er dog langt fra sikkert. Den nye regeringschef Vejjajiva har ingen folkelig forankring for sin regering, og der skal være suppleringsvalg i 29 kredse den 11. januar.

Det er også spørgsmålet om, nye leder, der er født i Newcastle, uddannet fra Oxford og en overbevisende taler, har den rygrad og den råstyrke, der skal til i thailandsk politik. Når det kommer til stykket er det nemlig stadig kongen der lige er fyldt 81 år, der bestemmer.  Medvirkende: Søren Ivarsson, lektor ved Saxo Instituttet, Københavns Universitet, Flemming Ytzen, journalist, Politiken og Jørgen Siegumfeldt, journalist, Orientering.

Emne

Den politiske situation i Thailand
Periode21 dec. 2008