Arkæologer fra Bornholms Museum har gjort endnu et betydningsfuldt fund i udgravningerne ved Vasagård. Det drejer sig om en skålsten, der kan dateres helt tilbage til stenalderen, cirka 2.900 år før Kristi fødsel.
Stenen, som er en meget simpel form for helleristning, er fundet under en del af den meget omfattende og langstrakte palisade, der omgiver de to udgravningsområder ved Vasagård.
– Den har været uberørt af menneskehånd, siden den blev begravet under palisaden, og derfor kan vi datere den så nøjagtigt som vi kan, fortæller chefarkæolog Finn Ole Nielsen, som leder udgravningerne ved Vasagård.
Han fortæller videre, at skålstenen sammen med en tilsvarende skålsten, der blev fundet ved den vestlige Vasagård udgravning i 2016, er de første skålsten, der med sikkerhed kan dateres til stenalderen.
– Indtil vi fandt den første sten sidste år, har vi kun kunnet datere skålsten til bronzealderen, forklarer Finn Ole Nielsen og fortsætter
– Men fordi de her sten ligger under nogle potteskår, som vi med sikkerhed kan datere til den sene bondestenalder og fordi vores kulstof-14 analyser viser det samme, så kan vi nu rykke brugen af skålsten 1.000 år tilbage i tiden.
To af arkæologerne bag det bemærkelsesværdige fund, Lula Brambati og Rune Iversen, viser stolte skålstenen frem på findestedet.