Beskrivelse
Professor og centerleder, Marlene Wind, var onsdag den 30. maj interviewet til P1 Morgen om den aktuelle politiske krise i Italien, herunder Italiens fremtidige rolle i eurozonen.
Regeringskrisen i Italien bekymrer alle EU’s medlemslande og har skabt uro på de europæiske markeder, udtaler P1 Morgen. Tidligere direktør for IMF, Carlo Cottarelli, er udpeget som midlertidig premierminister af landet, efter den italienske præsident afviste indsættelsen af den euroskeptiske økonomiprofessor Paolo Savona i stillingen som finansminister. Cottarelli skal gøre landet klart til et nyt valg, et valg hvor et italiensk exit fra eurosamarbejdet muligvis bliver et centralt emne.
Det er en kompliceret proces uden fortilfælde hvis et land skulle ønske at melde sig ud af eurozonen, udtaler Marlene Wind. Formelt set er det muligt, men det giver ingen mening at diskutere på nuværende tidspunkt, især fordi de to partier ikke har meldt endeligt ud om deres position: ”De to partier (Lega og Femstjernebevægelsen, red) lurepasser meget i forhold til deres stilling til eurozonen. Ingen af de to partier har ført kampagne på spørgsmålet. Derfor er det uvist om de tør tage det store skridt, for hvis det er nogen det går ud over rent økonomisk, er det Italien selv”, udtaler Marlene Wind.
Kritikken af eurozonen kommer også fra andre steder end Italien. En række fremtrædende økonomer peger på, at de stramme krav for så vidt angår medlemslandenes gæld ikke kommer de sydeuropæiske lande til gode, og at den ”tyske model” forsøges udbredt på tværs af landene i Eurozonen. Den franske præsident Macron deler nogle af disse kritikpunkter. Marlene Wind tror dog ikke på, at den italienske krise bliver en motiverende faktor for en reform af eurozonen. Italiens økonomiske krise skyldes ikke eurozonen, men snarere deres ineffektive skattesystem der har medført en enorm gæld. Iflg. Wind har vi dog stadig til gode at se solide bud på hvordan eurozonen bedst reformeres. Flere og flere er kritiske overfor eurozonen, men få af disse ville tage Italiens position til forsvar.
Periode | 30 maj 2018 |
---|
Emneord
- CEP
- Italiens politiske krise
- eurozonen
- gæld
- EU