Kulturministeriet som samfundsbarometer

Beskrivelse

Kulturministeriet som samfundsbarometer?
Kulturkontoret 23. september 2011 kl. 10:03 på P1
Hør udsendelsen (56:48)
Det plejer ikke at trække de store overskrifter i aviserne, når Trafik- eller Sundhedsministeriet runder skarpe hjørner. Men da Kulturministeriet fyldte 50 år for nyligt, gav det anledning til festskrifter, lange artikler og analyser i medierne.

Kulturkontoret fejrer også begivenheden ved at tale med tidligere kulturministre og en enkelt ekspert om, hvilken udvikling ministeriet har været igennem, om man kan tale om en særlig socialdemokratisk og konservativ kulturpolitik og om hvilken rolle Kulturministeriet spiller i dag.

Geniale Bomholt
Der er ingen tvivl om, at Kulturministeriets grundlægger og den første kulturminister, Julius Bomholt, var en mand med visioner. Bomholt holdt på, at alle skulle have lige adgang til de kulturelle tilbud og at kunsten skulle støttes, men ikke styres af staten. Grethe Rostbøll, der var konservativ Kulturminister i perioden fra 1990 - 1993 kalder den socialdemokratiske Julius Bomholt "genial" og hun mener at se en lige linje i Kulturministeriets funktion fra dengang til nu:

- Kulturministeriet er et bolværk mod populisme. Det var det dengang og det er det - måske endnu tydeligere - også i dag.

Konsensus - og brud
De medvirkende er enige om, at Kulturministeriet og den danske støttemodel med armslængdeprincippet, der sørger for afstand mellem politikere og kunstens indhold, er både enestående og holdbar. Den enighed kommer også til udtryk i den konsensus, der har hersket i dansk kulturpolitik siden Kulturministeriets oprettelse i 1961. På trods af de skiftende regeringer og kulturministre, har det stort set ikke har været til at se forskel på borgerlig og socialdemokratisk kulturpolitik.

Først i 2001 skete der et brud, da Anders Fogh Rasmussen kom til magten og sørgede for, at der kom "nye værdipolitiske boller på suppen", som lektor Peter Duelund formulerer det. Det resulterede i den såkaldte kulturkamp, hvor værdipolitikken for alvor blev en del af kulturpolitikken - og noget man kunne være uenige om.

Vanskeligt ministerium
Netop denne forbindelse mellem kultur og værdier, gør kulturpolitikken og dermed Kulturministeriet til et af de mest relevante, men måske også til et af de vanskeligste ministerier. Ifølge Peter Duelund hænger det sammen med, at Kulturministeriet beskæftiger sig med alle de ikke-materielle dimensioner i samfundet, såsom identitet og værdier.

- Kulturministerier og kulturpolitik generelt er et barometer på et samfunds udvikling. Det er i kulturpolitikken, at du kan se, hvad tankegangen, idéerne og værdierne er i et samfund.

Emne

Kulturministeriets 50 års jubilæum. Kulturpolitik
Periode23 sep. 2011