Hårdt brexit kan saette turbo på skattekapløb i EU: Et hårdt exit fra EU kan tvinge Storbritannien til massive lettelser af selskabskatten. Blue Water Shipping klar til hurtig reaktion

    Beskrivelse

    “Brexit kan blive en lejlighed til at saenke selskabsskatten yderligere”

    Brexit kan saette gang i en lavine af europaeiske selskabsskattelettelser. det er et af de scenarier, der tegner sig, nu hvor den britiske regering taler om muligheden for et såkaldt hårdt brexit.

    Meldingerne får logistikvirksomheden Blue Water Shipping til at spidse ører.

    “Vi er meget opmaerksomme på, om der er noget, vi skal laegge om i Storbritannien,” siger Søren Nielsen, direktør for General Cargo i Blue Water Shipping.

    “Foreløbig har brexit ikke haft de store konsekvenser for Blue Water Shipping, og lige nu er de svaere at forudsige,” fortaeller Søren Nielsen.

    “Men vi kan reagere ret hurtigt og omstille vores for- retning på meget kort sigt,” forklarer han.

    I weekenden sagde den britiske finansminister, Phillip Hammond, at forhandlingerne med EU om det britiske exit kan presse briterne til at aendre landets økonomiske model, hvis ikke briterne kommer igennem med hovedønsket om fortsat adgang til EU’S indre marked uden samtidig at vaere underlagt arbejdskraftens frie bevaegelighed i EU.

    Finansministeren understregede samtidig, at Storbritannien er parat med staerk medicin for at bevare konkurrencedygtighed for erhvervslivet efter brexit. Og han bekraeftede flere Eu-landes frygt for, at niveauet for den britiske selskabsskattesats kan komme i spil ved et hårdt brexit.

    “Hvis vi ikke har adgang til det europaeiske marked, hvis vi bliver lukket ude, hvis Storbritannien skulle forlade EU uden en aftale om markedsadgang, så lider vi økonomisk skade i hvert fald på kort sigt. I dette tilfaelde kunne vi blive tvunget til at aendre vores økonomiske model og blive nødt til at aendre vores model for at genvinde konkurrenceevnen. Og du kan vaere sikker på, vi vil gøre, hvad der skal til,” sagde Phillip Hammond til den tyske avis die Welt.

    Britisk hjertesag

    Briten Ian James Manners, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, understreger, at en lavere selskabsskat i forvejen var på den britiske regerings agenda. “Storbritannien har lige saenket selskabsskatten, og brexit kan blive en lejlighed til at saenke selskabsskatten yderligere,” siger han.

    Samtidig understreger han, at Storbritannien bliver et vaesentligt aendret marked, hvor nye risici spøger i form af valutaudfordringer og potentielle toldbarrierer, foruden at skattespørgsmålet lurer.

    “Ethvert dansk selskab med betydelig relation med Storbritannien må overveje, om det er nødvendigt at åbne et datterselskab i Storbritannien som et led i at beskytte sig imod mulige toldmure og samtidig drage fordele af en lavere britisk selskabsskat,” siger han.

    Rebecca Adler-nisssen, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, ser Philip Hammonds melding som opsigtsvaekkende.

    “det er en ny udvikling i brexit-diskussionen, der gør de mulige konsekvenser mere konkrete end hidtil. Med Hammonds udtalelser står det klart, at Brexit kan accelerere saenkelsen af selskabsskatterne i Europa. Hvis briterne saenker deres skat, bliver det svaerere at holde sammen på Eu-landene og arbejdet om en faelles tilgang, mens et raes mod bunden for alvor kan gå i gang,” siger hun.

    Kolde fødder

    dog kan EU’S faelles modsvar til Hammonds trussel gøre så ondt på britiske borgere og virksomheder, at den britiske regering får kolde fødder.

    Men selskabsskatten er ikke nødvendigvis det eneste, briterne har i støbeskeen.

    “Spørgsmålet er, hvor langt, man vil gå i forhold til andre former for regulering. London er et sted, man kan gemme
    Periode17 jan. 2017