Beskrivelse
Er EU-integrationen gået for vidt? Kan EU være "big on big things and small on small things", som Barroso har foreslåetI 1972 stemte 63 pct. for medlemsskab af EF. I nogle kommuner var ja-procenten oppe på 80 pct.
EF blev betragtet som et økonomisk samarbejde med nogle for Danmark meget gunstige landbrugsordninger. Der var ni medlemslande med et forholdsvis ensartet indkomstniveau.
Efter en temmelig stilfærdig udvikling de følgende år præget af to oliekriser øgedes samarbejdet. To traktatændringer gennemførtes i henholdsvis i 1987, Fællesakten med henblik på at styrke gennemførelsen af det indre marked og i 1993 Maastrichttraktaten, som i første omgang blev forkastet i Danmark. Siden er traktaten ændret to gange mere. Der er samtidig kommet mange nye medlemslande, så der nu er 28 og næsten lige så mange sprog. Samtidig er der nu medlemslande med et meget lavere indkomstniveau og sociale ydelser. Fællesskabslovgivningen har samtidig fået stort omfang: fra gensidig bistand til Rumænien til bestemmelser vedr. coassurancevirksomhed. Udover sommerhuse har Danmark undtagelser ved de fire forbehold i Edinburgh-aftalen.
Professor Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk politik på KU, vil på denne baggrund lægge op til debat om mekanismerne bag integrationsprocessen, det indre marked og EU's nye udfordringer så som Bankunion og sociale rettigheder til vandrende EU borgere. Skal vi fremover være med i det hele og bør vi? Ville det i virkeligheden være bedre, at lade Eurozonen danne deres egne institutioner uden os, der har forbehold?
Er det allerede ved at ske?
Ministerrådets tidligere chef-jurist Jean Claude Piris forudser dette i sin bog: "A Two Speed Europe" fra 2012.
Periode | 28 okt. 2014 |
---|---|
Sted for afholdelse | Unknown external organisation |
Emneord
- EU-integration