Beskrivelse
Foredrag holdt på Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum i forbindelse med Tværfaglig inspirationsdag: Naturhistorier - i videnskaben, litteraturen og kunsten. Tværfaglig inspirationsdag med fokus på genstande, fortællinger og videnskabshistorie.På SNM har vi nogle af de fine botaniske og zoologiske samlinger fra 1700-tallet. Nogle af de vigtigste blev indsamlet af svenskeren Peter Forsskål, dan han rejste som medlem af den videnskabelige ekspedition kaldet Den Arabiske Rejse 1761-67 også kendt som Carsten Niebuhr ekspeditionen. Forsskål var en af de allerførste i den linnéiske tradition til at studere Egyptens og Yemens flora, og han var også den første til at undersøge Rødehavet biologisk. Hans undersøgelser udmøntede sig i tre bøger, som regnes for nogle af de vigtigste i zoologi og botanik 1700-tallet. Derudvoer indsamlede han også et stort sprogligt materiale vedrørende lokale betegnelser for dyr og planter. Forsskål står som autor for rigtig mange mellemøstlige arter.
På SNM har vi Forsskåls herbarium, som er en særdeles vigtig botanisk samling, og som stadig holdes som separat samling. Ud af godt 1700 botaniske eksemplarer er de 600 typer. Det vil sige, at de er hovedreference eksemplaret for den pågældende art. Vi har også 99 fisk, heraf er de 58 typer, rigtig mange konkyljer og mange andre zoologiske præparater.
Det vil sige, at indsamlingerne fra Den Arabiske Rejse danner nogle af de både biologisk og historisk særdeles værdifulde samlinger på SNM. Fordraget vil beskrive dem og deres betydning og jeg vil også komme ind på Forsskål indsamlede lokale betegnelser og mit arbejde med at systematisere dem, og hvilken betydning de har for forståelsen af de mellemøstlige kulturers forhold til naturen og for den arabiske videnskabshistorie.”
Gæsteforsker på SNM
Periode | 7 sep. 2015 |
---|---|
Sted for afholdelse | Unknown external organisation |