De fossile fugle fra moleret

    Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

    Beskrivelse

    Nogle af de bedst bevarede fossiler på verdensplan, findes i geologiske aflejringer fra øerne Mors og Fur i Limfjorden. For 54 millioner år siden var landet dækket af et subtropisk hav, hvori der levede en masse dyr. Når de døde, endte de på bunden af havet og blev dækket af mudder og i sidste ende bevaret som fossiler. Igennem mange år har man udgravet en mangfoldighed af fisk, insekter og planter, og sjældnere fugle fra de gamle havaflejringer. Fossilerne er unikke på verdensplan, da mange af dem er hele og sammenhængende skeletter. I nogle tilfælde er der tilmed bevaret aftryk af bløddele som fjer og lignende, der normalt ikke bevares fossilt.

    Set på verdensplan er de fossile fugle fra Mors og Fur unikke. De gør det muligt for palæontologerne, at studere knoglernes rette sammenhæng og fine anatomiske detaljer. Fuglene fra moleret kan derfor bidrage med vigtig ny viden om de tidligste repræsentanter for flere grupper af moderne fugle, heriblandt vade- og mågefugle, sejlere, musefugle, pelikaner, samt en nu uddød gruppe, stenfuglene. Mange af fossilerne udgør også de ældst kendte repræsentanter for nulevende fugle-grupper. Endelig kan forskerne sammenligne de samtidige faunaer fra Nordamerika og England kan skabe overblik over de moderne fugles mangfoldighed på den nordlige halvkugle for 54 millioner år siden.


    Bibliografisk note: Foredraget ”De fossile fugle fra Moleret” er yderligere afholdt 1 gang: 05.05.2008: Sydsjællands Amatørgeologiske Forening, Næstved
    Periode8 mar. 2007
    BegivenhedstitelDe fossile fugle fra moleret
    BegivenhedstypeKonference
    ArrangørNordvestsjællands Stenklub
    PlaceringKildebjergskolen, 4440 MørkøvVis på kort