Abstract
Spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi har op gennem det 20. århundrede og især inden for de sidste 50 år været et stigende problem i den vestlige verden. Problemet er særlig udbredt blandt unge kvinder, der står på tærsklen til voksenverdenen, og har store omkostninger af såvel psykologisk som fysisk karakter.
I Frås og faste belyses spiseforstyrrelser ud fra et klinisk og kulturelt perspektiv. Det kliniske perspektiv omfatter spørgsmål som diagnostik, sygdomsforståelse og behandling. Da spiseforstyrrelser er blevet forstået og behandlet på mange måder, vil flere teoretiske tilgange og forskellige praksisformer som psykoterapi, kostbehandling, fysioterapi samt eksempler på integreret behandling blive gennemgået.
Det kulturhistoriske perspektiv belyser spørgsmål som: Hvad er det for forhold i den vestlige kultur, der danner grobund for spiseforstyrrelser? Hvordan er kropsforståelsen i det senmoderne samfund? Hvordan omtales spiseforstyrrelser i medierne? Hvordan påvirker det almindelige unge, og hvordan har vores madvaner udviklet sig?
Nyere forskning inden for sammenhængen mellem spiseforstyrrelser og personlighedsforstyrrelser, risikoadfærd, opfølgningsstudier m.m. samt instrumenter til vurdering af spiseforstyrrelser vil også blive inddraget.
Bogen henvender sig til læger, psykologer og andre, der arbejder med spiseforstyrrelser, til studerende inden for de sundhedsfaglige og humanistiske fag og til læsere, f.eks. patienter og pårørende, der er interesserede i en bred introduktion til området.
I Frås og faste belyses spiseforstyrrelser ud fra et klinisk og kulturelt perspektiv. Det kliniske perspektiv omfatter spørgsmål som diagnostik, sygdomsforståelse og behandling. Da spiseforstyrrelser er blevet forstået og behandlet på mange måder, vil flere teoretiske tilgange og forskellige praksisformer som psykoterapi, kostbehandling, fysioterapi samt eksempler på integreret behandling blive gennemgået.
Det kulturhistoriske perspektiv belyser spørgsmål som: Hvad er det for forhold i den vestlige kultur, der danner grobund for spiseforstyrrelser? Hvordan er kropsforståelsen i det senmoderne samfund? Hvordan omtales spiseforstyrrelser i medierne? Hvordan påvirker det almindelige unge, og hvordan har vores madvaner udviklet sig?
Nyere forskning inden for sammenhængen mellem spiseforstyrrelser og personlighedsforstyrrelser, risikoadfærd, opfølgningsstudier m.m. samt instrumenter til vurdering af spiseforstyrrelser vil også blive inddraget.
Bogen henvender sig til læger, psykologer og andre, der arbejder med spiseforstyrrelser, til studerende inden for de sundhedsfaglige og humanistiske fag og til læsere, f.eks. patienter og pårørende, der er interesserede i en bred introduktion til området.
Original language | Danish |
---|---|
Title of host publication | Frås og faste : Spiseforstyrrelser i klinisk og kulturel belysning |
Editors | Susanne Lunn, Kristian Rokkedal, Bent Rosenbaum |
Number of pages | 0 |
Publisher | Dansk Psykologisk Forlag |
Publication date | 2010 |
Edition | 1 |
Chapter | 17 |
ISBN (Print) | 978-87-7706-305-3 |
Publication status | Published - 2010 |