35 procent af danskerne vil skære i støtten til opera. Det viser en rundspørge, som Greens Analyseinstitut har lavet for Dagbladet Børsen.
Dermed er opera den mest upopulære kunstart, når det kommer til danskernes mening om fordelingen af kulturstøtte, og det overasker ikke lektor i kunstpolitik ved Københavns Universitet Peter Duelund.
Regionale teatre kæmper
Han mener at operaens manglende popularitet er udtryk for en konflikt mellem provinsen og hovedstaden:
- Det Kongelige Teater tager langt størstedelen af kulturstøtten, mens provinsens lokale egns teatre og musikskoler kæmper med nedskæringer. Det er netop de institutioner, befolkningen i provinsen ser som flagskibe for deres byer, siger Peter Duelund til Dagbladet Børsen.
Social status
Oven i den regionale konflikt kommer noget, der minder om klassekamp, for opera appellerer umiddelbart mest til "fine folk":
- Samtidig er det et oprør mod den sociale status og den kulturelle kompetence, der er forbundet med opera, siger Peter Duelund.
Både lederen af Den Jyske Opera, Giordano Belincampi og operachef for Det Kongelige Teater, Kasper Holten, er klar over, at de skal gøre mere for at udbrede kendskabet til opera i offentligheden.
Det Kongelige Teater, der ifølge Kasper Holten modtager mellem 100 og 120 millioner kroner i statsstøtte om året, har taget første skridt med en aftale med DR om formidling af opera.